MUSTAFA KEMAL PAŞA NEDEN SAMSUN'A ÇIKTI



Mondros Mütarekesi ile Osmanlı Vatanı İtilaf Devletlerine teslim etmiştir.
Bugünlerde birileri tarihin arka odasın da resmi evrakları gördükçe terliyorlar. Yazık! gece gündüz uğraşıyorlar. Görüyorlar ki pabuç pahalı oturup hikaye tarih yazıyorlar.
Tarih 7 Kasım 1918
İngiliz Generali Alatri, Mondros Ateşkes anlaşmasının 7, 10 ve 16’ncı maddelerine dayanarak İskenderun Komutanından İskenderun’u tahliye etmesini, aksi taktirde şehri cebren işgal edeceğini bildirmiştir.
Tarih 9 Kasım 1918
İlk önce İskenderun, 15 kişilik bir İngiliz müfrezesi tarafından işgal edilmiştir. İngilizler İskenderun’un işgaliyle yetinmeyerek mütarekeye aykırı ve tek taraflı olarak Adana ilinin de boşaltılmasını istemiştir. Esasen Payas-Kilis hattının güneyi İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmiştir. İngilizlerin istekleri üzerine birçok birlik lağvedilmiştir.
Lağvedilmeyen birlikler var.
Taraflı tarihçiler tarafından Lağvedilmeyen bu birliklerden hiç söz edilmez. 12'nci Kolordu ve 20'nci Kolordu kayıtlarda adı geçen bu birliklere ne olmuş peki?
Koskoca iki Kolordu bu bölük falan değil.
Lağvedilmeyen birliklerden 12’nci Kolordu Sivas’a ve 20’nci Kolordu Ankara’ya çekilme emri almıştır.
Çekilme emri kim tarafından verildi ve neden Sivas ve Ankara? Bu detayları yakında dosya halinde aktaracağım. Bu detay sır gibi saklanıyor. İşte bu iki Kolordu Mustafa Kemal için çok önemli idi.
Tarih 11 Aralık 1918
Fransız subayları idaresinde 400 kişilik yerli Ermenilerden kurulu bir Fransız taburu Dörtyol kasabasına girmiştir.
Tarih17 Aralık 1918
Çoğu Ermeni olmak üzere 1500 kişilik Fransız askeri, Mersin’e çıkarılmıştır. Bu kuvvetten ayrılan müfrezeler Tarsus, Adana ve Misis’i işgal etmişlerdir.
Tarih 19 Aralık 1918’ Fransız işgal komutanı General Hamlin, Mersin’e çıkarak Adana’ya ve buradan da Toros tünellerinin işgalini düzenlemek üzere Pozantı’ya gelmiştir. Bu suretle Pozantı bölgesi de işgal edilmiştir. Bu işgalleri İngilizlerin 22 Şubat 1919’da Maraş’ı, 24 Mart 1919’da da Urfa’yı işgalleri izlemiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar