ATATÜRK'ÜN ÖZEL YETENEKLERİ


Büyük deha Atatürk'ün başarılarının altında onun her ne kadar zekası, askeri bilgi yeteneği ve tecrübesi var ise de onun bir başka ve özel niteleyebileceğimiz bir yönü daha vardı "ÖNGÖRÜ"..

Geleceği önceden görebilen bir özellik. Bu özelliğini kendisi de keşfetmiş idi. Bu özel yeteneği onun olaylara karşı olan kararlı tavrını ortaya koymasını sağlamıştır.

Özel yeteneği örnekleri ile ele alalım:

Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale cephesinde ve Kurtuluş Savaşı'nda verdiği her kararında hata payı hiç olmaksızın haklı çıkması başlı başına analiz edilmesi gereklidir.

Tarihe baktığımızda ne kadar büyük komutan varsa savaş alanlarında hatalar yapmışlar ve ordularının yenilmesine yol açmışlardır. Ancak önemli bir konuyu ele almadan geçemeceğim. Atatürk tüm bu komutanlar hakkında geniş ve kapsamlı bilgilere sahip idi.

Onun savaş alanlarında değerlendirmeleri bir çok üst rütbeli komutanlarınca dikkate alınmaması ve sonuç olarak onun haklı çıkması da komutanları tarafından kıskanılma nedenleri olmuştur. Enver Paşa, Liman Van son örnektir.

Atatürk'ün bu özel yeteneğini silah arkadaşları "ileri görüş" olarak nitelemektedirler. Cumhuriyet kurulduktan sonra söyledikleri daha çok önem kazanmıştır.

İkinci Dünya Savaşı için öngörüsü şöyledir; Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürebilmesi için bu savaşa katılmaması ve tarafsız kalmasıdır. Aynı zamanda bu vasiyeti olmuştur.

1930'lardan itibaren 21'nci yüzyıla kadar olan süreci bildirmesi onun öngörüsü yüksek olduğunun bir kanıtıdır.

1907 yılında bir Türkiye haritası çiziyor. Bu harita bugünkü Edirne'den itibaren Trakya Bölgesi'ni, Güneyde de Musul ve Kerkük'ü içine alan haritadır. Arkadaşları bu haritayı görünce verdikleri cevap şudur; "Gelecekteki Türk Devletinin sınırları bunlar olacaktır."

O tarihlere bakıldığında Osmanlı İmparatorluğu beş milyon klometre kare toprağa sahipti. 15 yıl sonra Kurutuluş Savaşı bittiğinde Türkiye haritası şekillenmiş oldu.
Hüseyin Özgenel

Yorumlar

Popüler Yayınlar