İLK KURŞUNU ATAN HASAN TAHSİN DEĞİLDİR

Türk Kurtuluş Savaşı’nda, genellikle ilk kurşunu atanın Hasan Tahsin olduğu kabul edilir. Çoğu kitapta da böyle yazar. Hasan Tahsin, önemli bir isim, yaptıkları tarihe geçmiş bir isimdir ama, Kurtuluş Savaşı’nda ilk kurşunu atan değildir.
KAYNAKLARIM:
Harp Tarihi Dairesi Arşivi, No.3/7723, Dosya No.229
Türk İstiklal Harbi Güney Cephesi, Ankara, Genelkurmay Basımevi, 1966, Cilt 4, Sayfa 55-56.
Kaynaklar uyduruk kitaplar değildir ben belgeli devlet kaynaklarına dikkat çekiyorum!
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’ nın, Hatay Valiliği’ ne gönderdiği 29 Ocak 1992 tarihli yazıda, “… Konuyla ilgili olarak, arşiv uzmanınca ATASE Başkanlığı arşivinde gerekli incelemeler yapılmış olup; inceleme neticesi hazırlanan uzman raporu ekte gönderilmiştir. Uzman raporu ve konuyla ilgili Başkanlık yayınlarının tetkiki neticesinde, Birinci Dünya Savaşından sonra galip devletlerin yurdumuzda ilk işgal ettiği yerlerin İskenderun ve Dörtyol olduğu bu düşmana karşı ilk direniş hareketlerinin yine bu bölgede başladığı buna bağlı olarak da ilk silahlı direniş hareketinin de 19 Aralık 1918'de Dörtyol ilçesi Karakese köyünde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir ” denilerek konuya açıklık getirilmektedir.
Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı’nın, sözü edilen 29 Ocak 1992 tarihli yazısından sonra, Dörtyol’a bir İlk Kurşun Anıtı yapıldı. Bunu, İlk Kurşun Müzesi’nin yapımı takip etti.
Anıtın yapımından itibaren de, her sene 19 Aralık tarihinde, İlk Kurşun Anıtı önünde, “İlk Kurşun Günü” kutlanmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar