UNUTULMUŞ OLMALI

Son yıllar ülkemizde durdurulamayan terör saldırılarında binlerce askerimiz ve masum insanımızı ne yazıkki kaybettik.
Millet olarak, hergün yas tutup vatan sağolsun demekten başka yolumuz olmalı.
Mustafa Kemal Paşa'dan öğreneceğimiz çok şey var olduğuna inanıyorum.
Lakin öncelikle Türk ordusunun idari mekanizması Genelkurmay Başkanlığı unutmuş olmalı hatırlatmakta fayda görüyorum.
Subay adayı olarak öğrenime başlamıştı.
1905'de Kurmay Yüzbaşı olan Mustafa Kemal'in ilk görev yeri Şam'dır. Müteakiben O'nu, 1911 'de Trablusgarp'ta 1913 Sofya Askeri Ateşeliğinde 1915'de de 19.Tümen Komutanı olarak Gelibolu'da görüyoruz. 8,5 ay süren Çanakkale Savaşları'nın Kara muharebelerinde Onu, üstün sevk ve idari kabiliyeti, bilgisi, cesareti ve fedakarlığı ile Osmanlı askeri camiası içinde parlayan bir yıldız olarak fark ediyoruz. İyi sevk ve idare edildiği taktirde kendisinden çok daha kuvvetli düşman karşısında bile harikalar yaratabilen Mehmetçiği, O'nun sayesinde bir kez daha keşfetmeliyiz.
Tüm bu deneyimler Mustafa Kemal Paşa'yı Ulusal Kurtuluş Savaşı'na hazırladı.
Sakarya ve Büyük Taarruzdaki üstün komutanlık yeteneği sayesinde Türk Ulusu zaferden zafere koşarak nihayetinde çağdaş, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti kurdu.
Mustafa Kemal yaratılış itibari ile sıradan bir asker değildir. Gerek Harp Okulu gerekse Harp Akademilerinde Türk Tarihi ve Siyasi Konular üzerinde inceleme ve araştırmalar yapar; resmi görevleri dışında çevresine adalet, hürriyet, kötü yönetime karşı muhalefet, istihbat ve gericiliğe karşı mücadele fikri aşılar. 1908'de 2 inci Meşrutiyetin ilanı Mustafa Kemal'i tatmin etmiyordur.
Bugün dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e toplumun her kesiminin hiç olmadığı kadar ihtiyacı var.
Unutulmuş olmalı!. Hatırlatmak istedim..

Yorumlar

Popüler Yayınlar