ATATÜRK NE YAPTI Kİ DİYENLERE

Hani diyorsunuz ya,Atatürk ne yaptı.Hani her fırsatta elbirliği ile yerden yere vuruyorsunuz ya.

Olmasa da olurdu deyip attım mı mangal'da kül bırakmıyorsunuz ya.İsminin önüne ardına iftiraları yığıyorsunuz ya. Her fırsatta işinize gelirse gelmezse defolup gidin diyorsunuz ya.

(Türk yurdun da Türkleri kovmaya kalkanların hazin sonunu Mustafa Kemal yazdı bizde size okutacağız!...)

Utanmadan sıkılmadan Eşek gibiyi luğatınıza ekleyip bizlere yol gösteriyorsunuz ya. Argoda kullanmıyorum ama parantez içinde ne demek istediğimi de anladınız ya.

O sevmediğiniz Mustafa Kemal'i size de anlatacak değilim.Fakat Çok met ettiğiniz Osmanlı da vardı ya.

Kısaca Mustafa Kemal neler yapmış görelim bakalım...

1914'de Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı'na girdi.Biz Türkler Almanya,Avusturya-Macaristan İmparatorlukları ve Bulgaristan ile beraberdik.Rusya ,İngiltere,Fransa,Belçika ve Sirbistan karşı tarafta idi.Daha sonra İtalya,Japonya,Amerika ve daha başka devletler de düşmanlarımızla birlik oldular.Savaş dört yıl sürdü.Yenildik ve 1918'de hep birlikte teslim olduk.

Bizi yenen devletler yalnız Hicaz,Yemen,Irak,Suriye,Lübnan ve Filistin gibi halkının çoğu Türk olmayan ülkelerimizi paylaşmakla kalmadılar.Doğu Anadolu'yu Ermenistan ve Kürdistan arasında bölüştürmek;Adana bölgesini Fransız,Antalya bölgesini İtalyan nüfusu altına koymak;daha sonrada İzmir bölgesini Yunanlılara vermek için söz birliği ettiler.

Ordumuzun silahlarını ve donanmamızı aldılar.Her tarafa asker çıkardılar.Ayrıca Rum çeteleri,Karadeniz vilayetlerinde Pontus krallığı kurmak için dağlara çıktı.Üç büyük devletin;İngiltere,Fransa ve İtalya'nın deniz ve kara kuvvetleri İstanbul şehrine ve boğazlara yerleştiler.Böylece öz yurdumuzun en güzel topraklarını kaybediyorduk.Buralarda yabancıların doğrudan doğruya uyruğu geri kalan fakir topraklarda da büyük devletlerin emir kulu olacaktık.

Padişah ve hükümet;Mademki yenildik boyun eğmekten başka çaremiz yok,dediler. Paris'te hazırlanan Sevr Anlaşması'nı kabul ettiler.

Vatansız ve hürriyetsiz kalmayı bir türlü şereflerine yediremeyen kahraman halk evlatları ise,yer yer ayaklanıp çete savaşlarına atıldılar.Fakat Almanya,Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluklarını yenen devletlere karşı bu çeteler canlarını feda etrmekten başka bir şey yapamadılar.

Yurt ve hürriyet uğruna canlarını vermekten çekinmeyen halk kahramanları ile neler yapılabileceğini çok iyi bilen Mustafa Kemal,1919 yılı 19 Mayıs'ında Samsun'a çıkarak milletinin başına geçti.

Silahlı dağınık kuvvetleri ve her biri kendi bölgesini korumaya uğraşan dağınık cemiyetleri bir araya toplayarak,Büyük Millet Meclisi hükümetinin ve kurtuluş ordusunun temellerini attı.

Yalnız savaşlar kazanan bir komutan değil,halkı birleştiren ve arkasında götüren bir lider,fırsatları kollayan ve kaçırmayan bir devlet adamı olduğunu ispat etti.İsyanları bastırarak,padişah ve halife ordusunu yüzgeri ederek önce Fransız ve İtalyan askerlerini Kilikya ve Antalya'dan çıkarıp sonra 1922 Eylül'ünde Yunan ordularını denize dökerek,nihayet üç büyük devlet donanmalarını ve askerlerini İstanbul Boğazlardan çekilmek zorunda bırakarak bizi bu günkü hürriyetimize kavuşturdu.

Daha sonra İnkilapları ile bizlere Cumhuriyet ve medeniyet devrini açtı.

Mustafa Kemal bu milleti sevdi saygı duydu. Bizde Onu çok sevdik.Onu sevmek onu tanımak demektir.Mustafa Kemal'i yazıyorum birilerinin zoruna gitse de yazmaya devam edeceğim.

Bizler var oldukça, Mustafa Kemal'i ve onun eserlerini okudukça Bu Onurlu bayrak inmeyecek, Mustafa Kemal'in ışığı içimizde hiç sönmeyecek....
Hüseyin Rahmi Özgenel (Atatürk Araştırmaları Arşivleri)

Yorumlar

Popüler Yayınlar