GAZİ'NİN LATİFE HANIM İLE EVLİLİKLERİNİN İLK GÜNLERİ ( I.BÖLÜM )

İLK KARŞILAŞMA:
Bir halk kahramanı olan Büyük Komutana derin bir hürmet ve hayranlık besleyen Latife Hanımın Mustafa Kemal Paşa ile ilk karşılaşmasına ait bir çok söylenceler vardır. Ben ancak gerçekçi olan görgü tanıklarının ve Mustafa Kemal Paşa'nın hatıralarından aktarmak istiyorum.
Mustafa Kemal Paşa 10 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e gelir. Kurmayları ve yaveri Salih Bozok, Başkomutan için İzmir’de kalabileceği güvenli bir yer aramaktadır.
10 Eylül günü Uşakizade Köşkü’ne ulaşan Salih Bey bahçıvandan Latife Hanım’ın İzmir’e Gazi Paşa’yı karşılamak için geldiğini öğrenir. Başyaver Salih, Latife Hanım ile tanışarak ona Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bu köşkte kalıp kalamayacağını sorar, Latife Hanım’ın Başyaver Salih Bey’e verdiği cevap:
“Gazi’yi konuk etmekten şeref duyarım ben bu günleri görmek için buralara koştum geldim“olur. (Söylenenlerden biri de Latife Hanım’ın okulunu yarıda bırakarak İzmir’e gelişinin nedeni, hiç görmediği Mustafa Kemal Paşa’ya duyduğu derin hürmet ve onunla evlenme isteğidir.) Latife Hanım ile Gazi Paşa’nın ilk karşılaşmasına dair farklı anlatımlar vardır.
Bunlardan biri Latife Hanım’ın İzmir Valiliği’nde bulunan Paşa’nın odasına yaver Salih Paşa’yı atlatarak girmesi ve Uşakizade Muammer Bey’in kızı olduğunu söyleyerek Gazi’yi Göztepe’deki köşklerine kalmaya davet etmesidir. Diğer bir anlatıma göre ise Gazi Paşa Uşakizade köşküne bir ziyaret gerçekleştirir ve orada Latife Hanım ile tanışır ancak köşkte kalması için yapılan daveti cevapsız bırakır.
Başyaver Salih Bozok, Muzaffer Komutan’ın İzmir’deki ilk günlerini şöyle anlatır.
“İzmir’in işgalinde bir gece Karşıyaka’da kaldık, deniz çok fena koktuğu için orada fazla kalamadık. Mustafa Kemal Paşa hazretleri için bazı köşkler konaklar gösterilmişti. Bunların arasında Uşakizade Muammer Bey’in evi de vardı. Hepsini birer birer gezip gördükten sonra, rıhtımda bir doktorun binasında ikamet etmeyi tercih ettiler. Muammer Bey’in evine gittiğimiz zaman bizi Latife Hanım karşılamıştı.Babası, annesi ve kardeşleri Avrupa’da bulunduklarından Latife Hanım büyükannesiyle yalnız oturuyormuş.
Latife Hanım aydın bir kız olduğu için ifadeleri ile her türlü bilgi, görgü, tutum ve davranışları ile Paşa’yı memnun etmişlerdi fakat Mustafa Kemal Paşa her nedense orada kalmak istememişlerdi. Rıhtımda karargâh olarak seçtiğimiz binaya karargâhı naklettikten bir iki gün sonra, İzmir’de büyük bir yangın çıktı ve bizim binaya yaklaşınca, oradan Muammer Bey’in evine karargâhı nakletmek zorunda kaldık.”..
Paşanın karargâhını Uşakizade Köşk’üne taşımasıyla onun için Latifeli günler de başlamıştır..

Yorumlar

Popüler Yayınlar