KARALAMA HAYATLAR

Hiç dikkat ettiniz mi ?
Çocuklar resim çizerken takip ettiniz mi göz ucuyla acaba ne çizecek çizdiği resimleri ne renk boyayacak.
İlginç bir konu seçtim gecenin bu vakti bir yere bağlarım elbette. Umut bu yazının bir kenarında dursun lazım oldukça serpiştirelim satırların arasına.
Kim bilir belki bir umut olur birilerine.
Bir çocuk gördüm resim çizerken gözümle beraber zihnimi meşgul eden bir beyaz kağıt üstünde ki dengenin nasıl harikalar diyarına çıkacağına dair bir demet umutla.
Bacası tüten evden, yanı başına kondurulmuş ağaçtan, sayfanın sağ üst köşesindeki sarı güneşten bıkmış tavrını gördüm. kendisinden çizmesi beklenen geleneksel kalıp resmin üzerine birden karalamalara başladığında ağaçları kırmızı, bulutları yeşil boyuyordu.
Biraz hırs, biraz isyan barındıran bu karalamalar ve özgün renk kullanımları, karman çorman görüntüler oluşturuyordu. Sonra sonra bıraktı boya kalemlerini bir kenara yine oyununa döndü.
Düşündünüz mü hiç?
Çocuğun fırtınalı dünyasını işte o üst üste karalanmış imgeler ele verir.
Toplumsal hayatımızın kargaşası da karalama resimlerle dolu. Şikayetimiz ondan.
Dünyanın bir coğrafyasın da savaşlar sürerken üzerine karalama diyalog arayışları, rastgele çiziktirilmiş tedirgin güvercin karaltılarından öteye gidemiyor.
İşte bu dil üzerinden, saflar eşliğinde çıkmaz ayın cumasın da barışı arıyoruz. Gelmez efendim o barış bu umutla gelmez.
Barışamadıkça kurban veriyoruz. Gencecik insanları, kuramadıkları hayatlarının ortasından söküp alıyor savaş. Beri yanda, üzerine basacağı, yaşayacağı bir karış toprak bulamayan çoğu Filistin ve Suriyeli kaçakları deniz yutuyor. İnsan kaçakçılarının balık istifi gibi insan doldurdukları tekne İzmir’in Menderes ilçesi açıklarında battığında güvertede kilitli tutulan kadınlar ve çocuklar canından oluyor.
Sahile vuruyor birileri tarafından karalanmış resimde ki çocuk bedenler. Üzülüyoruz ve umut ediyoruz bir kez daha karalanmasın resimler diye
Siz bir umutla heyecanla barış geliyor derken umutlar o sandallarda bir bir batıyor.
Karalama resme iyi bakın !. Bakın da kaybolan yitip giden hayatların öz eleştirisini kendi çocuklarınızla yapın.
Onur siz de isim olarak mı kalacak yoksa. ..

Yorumlar

Popüler Yayınlar