Rosetta Taşı (Reşid Taşı)/Mısır Seferi- Napolyon

Bir tesadüf sonucu bulunan ve Mısır tarihinin aydınlatılmasında önemli olan Rosetta Taşı yada diğer adı ile Reşid Taşı..

Mısır'da kale yapımındaki bir kazı sırasında tesadüfen bulunan ünlü bir yazıt. Orijinali British Museum'da bulunan bu yazıtı bu kadar önemli yapan şey ise üzerindeki yazıların çözülmesi sayesinde aydınlatılan Mısır tarihi.

1798 tarihinde Napolyon'un Mısır seferine gidiyoruz ve Rosetta Taşının bulunuş hikayesine tanık oluyoruz.

Bir Fransız askeri tarafından tamamen tesadüfen bulunmuş. Hiyeroglif de bu meşhur taş sayesinde çözülmüştür. Rosetta (Reşid) aynı zamanda bulunduğu kasabanın adını taşır. Kıpti alfabesi (Antik Mısır’da konuşulan dil) de söz konusu taş sayesinde çözülmüş.

Rosetta Taşı günümüzde “British Museum” da sergilenmektedir.

Siyah bazalt bir taştır. 118 cm uzunluğunda, 77 cm genişliğinde, 30 cm kalınlığında ve 762 kg ağırlığındadır.

Bilinmeyen hiyerogliflerin su gibi bilinen yunanca çevirisiyle tam bir cevap anahtarı gibidir.

Bu taşı inceleyen ve sırrı çözen kişi ise Jan Fransuva'dır.

Fransuva, bu muazzam belgeyle günlerce cebelleşip bir milim ilerleyemedikten sonra hiyerogliflerde kimi simgelerin gazetede işaretlenmiş ev ilanı gibi daire içine alındığını görür, bunların özel isim olabileceğine kanaat getirir. Yunanca metindeki özel isimleri tarar (Ptolemaios ve Kleopatra'dır bunlar) ve Ptolemaios ile öngördüğü anahtar Kleopatra'ya uyuverince şifre çözülüverir, hiyeroglif artık sadece bir resim yazısından ibaret değil, tekil sesleri de kapsayan bir alfabedir. alfabe çözüldükten sonra sıra hala konuşulan Kıpticenin de yardımıyla ölmüş eski Mısır dili canlandırılır. Rosetta taşı olmasaydı hiyeroglifler biraz zor çözülürdü derler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar