ARAŞTIRMA KONUSU:ATATÜRK'ÜN OKUDUĞU KİTAPLAR (BELGELERLE)

ATATÜRK'Ü ANLAMAK
ATATÜRK NASIL BİR DAHİDİR
TÜM MESELE ATATÜRK'Ü ANLAYABİLMEKTİR

Değerli Atatürkçü Dostlar, Atatürk'ü gelecek nesillere ualaştırmak ve onu anlatabilme gayreti içinde olduğumu bir kez daha yenilemek isterim. Elbette büyük deha hakkında sayısız gerçek ya da gerçek dışı okumalar yaptınız. Ben hayatımı Atatürk'e adamış bir araştırmacı olarak gerçeklerin peşinde oldum. Bugüne kadar Atatürk hakkında yaptığım hiç bir araştırmada yanılmadığımı gördüm.

Sizlere bu yazıda Atatürk'ün okuma sevgisini, ve bu okumanın onda nasıl bir çığır açtığını aktarmaya çalışacağım. Okuma elbette sistematik bir şekilde olmuştur. Bu okumalar devrimlerede yön vermiştir. Malumunuzdur ki Atatürk'ün okuduğu kitaplar bugün bile ilgililerini aşmaktadır. Bu bölümde Atatürk'ün kitap okuyarak kendini geliştirmesini ve hep bu gayret içinde ulusuna faydalı olmayı amaçladığını tekrar etmem gerekiyor.

KİMDİR ATATÜRK?

Bundan yüzyıl öncesine gidelim. Yok edilmek istenen Türk toplumunun, çöküş yıllarında başına geçerek mucizeden de öte yeniden bir dirilişin ve çağdaş uygarlık yolunda şahlanışın tek sözcük ile anlatımıdır Atatürk..

O, dünya tarihinde tek bir tümceyle anlatılmak istenirse; modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olarak anılacaktır.

O, 1789 Fransız ihtilali'nden sonra filizlenen milliyetçilik düşüncesini, evrensel değerlerle yoğurarak 1920'lerde Türk Ulusu'na uygar boyutlarıyla kazandıran ilk kişidir.

O, Türk Ulusu'nun, egemenlik hakkını kullanarak demokratik usullerle seçtiği ilk Cumhurbaşkanıdır.

O, dünyanın bütün mazlum uluslarına, sömürgecilerin insafsız kıskacından kurtuluşun ilk örneğini göstererek; onlara bağımsızlık yolunu açan ilk önderdir.

O, yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde bile, ortaçağın mistik, doğmatik düşünce ortamında hiç kıpırdamadan yaşamakta olan Türk toplumunu, çağcıl uygarlık, platformuna çekip çıkaran ve geri kalmış uluslara bu yolda da rehberlik eden ilk ulusal devrimcidir.

O, yer yüzünde ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet renk ayrımı gözetmeksizin, dünyanın bütün uluslarını ve toplumlarını, insancıl(hümanist) bir düşünce düzleminde buluşturup kaynaşmalarını öneren ve bunu uygulayan bir dünya önderidir.

O, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Birleşmiş Milletler'in gerçekleştirmeye çalıştığı dünya barışı çabalara, çok yıllar öncesinden "Yurtta Barış, Dünyada Barış" ilkesiyle öncülük eden ve bu ilkeyi insanlığa armağan eden ilk ve tek kişidir.

O, islam ülkeleri arasında laik dünya görüşünü ilk kez uygulamaya koyan ve yaşama geçiren ilk ve tek liderdir.

O, Batılı bir çok ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını kazandırarak uygarlık alanında ve İslam dünyasında onu hak ettiği şerefli yerine yükselten büyük bir devlet adamıdır.

O, Ölümünün 25. yılında (1963) ve doğumunun 100. yılında (1981) Birleşmiş Milletler örgütünün aldığı bir kararla bütün dünya ülkelerinde anılan tek devlet adamıdır.

O,  Emperyalistlerin, Osmanlı İmparatorluğu'nun yurdunu işgal ederek SEVR'i imzalatıp tamamen çökerttiği bir ulusun başına geçmek suretiyle; " Ben bu emperyalistleri yenerim" diyerek ortaya atılan ve bu mucizevi başarıyı gerçekleştiren en büyük komutandır.

Buraya kadarki kısımda Atatürk kimdir? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Bundan sonraki bölüm ise Atatürk'ün kitapları ve okuması örneklerine değineceğim:

Atatürk'ü 20. yüzyılın en büyük dahi düzeyine çıkaran etmenleri araştıracak olursak şu noktaları iyi saptamamız gerekecektir:

Atatürk, çağının ilerisinde bir dünya görüşüne, kültürüne ve derin sezgiye, duru görüye sahip sıra dışı olağanüstü bir şahsiyettir. Onun görüş ve olayları süratle kavrayışı, karşılaştığı sorunları her boyutuyla değerlendirebilmesi, sağlam bir muhakeme, kendisine sonsuz bir güven duygusu, olaylara bakışı, ufuk ötesini aşan olağanüstü uzak görüşlülüğü, insanları ilk anda etkileme ve ikna yeteneği, bire bir kurduğu diyaloğlarda olağan oluşu, vs..

Bir gerçeğin altını çizmekte fayda vardır. Çok bilmenin yolu çok okumaktan geçtiğidir. Atatürk'ün düşünce yapısına maya veren de onun okuduğu kitaplar olmuştur.

İnsanların bir kısmı bilgi üretir, bir kısmı da üretilen bilgileri öğrenmekle yetinir. Buna malumat sahibi olmak denir. Yalnız şunu açıkça ifade edeceğimki; bazı hususlar hakkında malümat sahibi olanlar arasından şimdiye kadar hiçbir devrimci çıkmamıştır.

Atatürk'ün okuduğu kitap sayısı tespit edildiği kadarı ile 3997 adettir ve busayı daha fazladır şöyle ki; Bir çok kütüphaneden gelen ve okunan tekrar geri gönderilenler vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar