CONSTANTİNAPOLİS - İSTANBUL OLDUKTAN SONRA

İŞGAL YILLARINDA İSTANBUL
Araştırmanın Tanımı:
Bu araştırmanın kapsamı İstanbul'un işgal yıllarında toplum yapısını incelemektir. O yıllardan günümüze senkronize yapılarak araştırma objektif olarak sunulacaktır.

İstanbul' da suç sorunu, pek çok başka kentte olduğu gibi, I.Dünya Savaşından beri daha karmaşık hale geldi. Bunun nedeni, sadece ahlaki değerlerin her yerde gözlendi ği gibi genelde çökmekte oluşu değildir; bu olgu aynı zamanda, İstanbul'a özgü, başka bir yerde bu ölçüde var olmayan bazı özel nedenlerden kaynaklanıyordu.


Frengi, Osmanlı Devleti'nin ilk defa 1806-1812, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşlarından sonra işgal edilen bölgelerde görülmeye başlamıştır. 1853-56 Kırım ve 1877-78 Osmanlı-Rus savaşlarından sonra daha da artarak salgın halini almıştır. Karadenizden Rusya'ya çalışmaya gidenler frengiyi daha çok Batı Karadeniz yöresine yaymışlar buradan da diğer bölgelere sirayet etmiştir. Kırım Savaşı'ndan hemen sonra fuhşu kontrol altına almak için İstanbul'da ilk genelevler açılmıştır.


I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı ordusunun bir bölümü, İstanbul, Romanya, Galiçya gibi yerlerde frengiye yakalanmış olarak ve tedavi edilmeden, ellerine tezkereleri verilerek memleketlerine gönderilmiştir. Böylece frengi hastası askerler, hastalığı Anadolu'ya taşımış, her biri bir köye, bir memlekete giderek tamiri yıllarca sürecek bir şekilde frengiyi yaymışlardır.

Bir taraftan Milli Mücadele hazırlıklarıyla uğraşan TBMM'nin diğer taraftan halkın sağlığını korumak amacıyla çıkardığı yasalardan biri 14 Eylül 1920 de kabul edilip 28 Şubat 1921 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm ülkede alkollü içeceklerin üretimini, ithalini, satışını ve kullanılmasını yasaklayan "men-i müskirat kanunu"dur. Diğeri ise, 20 Ekim 1920 tarihinde Bolu Mebusu Dr. Fuad Bey tarafından hazırlanıp TBMM'ne sunulan "frenginin men ve tehdfd-i sirayeti hakkındaki kanun teklifi" 5 Şubat 1921 tarihinde yasalaşmış, 7 Mart 1921 tarihinde de resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmiştir.
DEVAM EDECEK ..
KAYNAK:
BOA Arşivleri
BCA Arşivleri
Not: Bu araştırmada ana kaynaklar incelenmektedir. (Hatıralar ve söylencelere yer verilmeyecektir).
Hüseyin Rahmi Özgenel

Yorumlar

Popüler Yayınlar