Tarih 1926.. Diyanet İşleri Başkanlığı


Bugün din tüccarları istedikleri kadar çırpınsınlar, Mustafa Kemal Atatürk için dini yasakladı, dini kulandı,dinsizdi desinler. Gerçekler karşısında ancak bağırıp, çağırır küfür ve hakaret ederler.

Mustafa Kemal Atatürk'e inancım ve baglılığım net ve gerçekçidir. Uydurma din üretmem tarihi kişileri de kötülemem. Bilim şart!. Bilimin dili hoş ve kucaklayıcı olmalıdır.

Şimdi gelelim din konusunda meselenin özüne:

Günümüzde önde gelen İslam alimleri tarafından en güvenilir tefsir olarak kabul edilen Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın Hak Dini Kur’an Dili adlı tefsiri Atatürk’ün Diyanet İşleri Başkanlığı’na gönderdiği talimat üzerine yazdırıldı. 1926 da Diyanet İşleri Riyaseti “Kur’an’ı çağın icatlarına göre yeniden tefsir edebilecek” bir din alimi aradı. Sonunda Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’a bu görev verildi.

Devlet eliyle yazdırılacak tefsirle Atatürk bizzat ilgileniyordu. Atatürk, Şeyh Sait ayaklanmasının bastırıldığı, çağdaşlaşma ve modernleşme adına yapılan devrimlere yönelik itirazların arttığı bir dönemde İslamiyet’in temel kaynağı olan Kur’an’ın yeniden yorumlanmasını istiyordu. Nasıl bir tefsir istediğini yedi madde ile ortaya koydu.Bu yedi madde daha sonra Diyanet İşleri Riyaseti ile Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır arasında imzalanan protokole de kondu.

Atatürk, hüküm içeren ayetlerin de TÜRKLERİN İSLAMİ geleneği göz önünde bulundurularak yorumlanmasını arzu ediyordu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hamdi Yazır arasında imzalanan protokol şu maddelerden oluşuyordu:

Bu protokol resmi arşivlerde mevcuttur.

1- Ayetler arasında münasebetler gösterilecek.
2- Ayetlerin nüzül (iniş) sebepleri kaydedilecek.
3- Kıraat-i Aşere’yi (10 okuma tarzını) geçmemek üzere kıraatler hakkında bilgi verilecek.
4- Gerektiği yerlerde kelime terkiplerin dil izahı yapılacak.
5- İtikada ehli sünnet ve amelde Hanefi mezhebine bağlı kalınmak üzere ayetlerin ihtiva ettiği dinî, şer’î, hukukî, ictimaî ve ahlakî hükümler açıklanacak. Âyetlerin imâ ve işarette bulunduğu ilmi ve felsefi konularla ilgili bilgiler verilecek.

Özellikle tevhid konusunu ihtiva eden ibret ve öğüt mahiyeti taşıyan ayetler genişçe izah edilecek.Konuyla doğrudan yada dolaylı ilgisi bulunan İslam tarihi olayları anlatılacak.

Toplum din konusunu doğru algılasın diye Atatürk bu çabaları sarf ediyor uğraşıyor ve dinsiz oluyor öyle mi? Halt etmişsiniz siz!...

Yorumlar

Popüler Yayınlar