DEHANIN İLK İMZASI 31 MART OLAYLARI: 31 MART AYAKLANMASINA MUSTAFA KEMAL ENGELİ

31 Mart ayaklanması Anadolu'da kargaşalara neden olmuş ve durum bu merkezde iken İstanbul'daki 31 Mart haberi gelince önce Adana'da Türkler ile Ermeniler birbirlerine girerler ve bu durum çok çabuk tüm Anadoluyu kapsar.
Bu yazıda 31 Mart olaylarına fazla girmeyeceğim ve ancak İstanbul kaynayan bir kazandır ve bu kaynamayı durdurmak aslında çok zordu. Burada Mustafa Kemal'in durumu sezmesi ve önlem alınması için gerekli yerlere telgrafla bilgilendirmesi önem arz eder.
Gelelim Mustafa Kemal'in 31 Mart olaylarındaki rolüne:
Bu gibi iç tehlikelerde olayları kontrol altına almak için çabuk ve kararlı tedbirlerin ehemmiyeti açıkça bellidir.
Bu sonucu doğuran tedbirlerin alınmasında ise önayak olan daha sonra Arı burnu ve Anafartalar'da ve Anadolu İstiklal savaşında milletin kaderini değiştirdiği için o zamanki İngiliz Deniz İşleri Bakanı Çörçil'in "Kaderin Adamı" dediği Kolağası Mustafa Kemal bey'dir.
Mustafa Kemal o sırada Selanik redif fırkasının Kurmay Başkanıdır. 14 Nisan sabahı komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa kendisine Rahmi bey'in bir telini gösterir. Rahmi bey o sıralar İzmir Valisidir.
Telgrafta "adadayız ve cümlemiz sıhhatteyiz" denilir. Bu telgrafı okuyup İstanbul'da fevkalade bir şeylerin olduğunu sezen Mustafa Kemal İstanbul'da alınan tüm telleri incelemeye koyulur ve hakikati anlar. Müşüriyet Erkanı Harbiye Dairesinde arkadaşları ile toplantıya başlar.
Tek çarenin derhal İstanbul'a kuvvet sevketmek olduğunu anlatır. Daha sonra Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşa ile görüşür ve durumu acil müdahale gerektiğini hiç geç kalmadan orduyu İstanbul'a sevkini anlatır.
İstanbul'a takviye asker sevki için hazırlıklar başlar. Mustafa Kemal, Mahmut Şevket Paşa'ya sevkedilecek kuvvetin başına komutanı olan Hüseyin Hüsnü Paşa'nın uygun olacağını söyler. Mahmut Şevket Paşa bu öneriyi kabul eder ve Mustafa Kemal'i bu kuvvetin Erkanı Harbiye Reisliğine tayin eder.
Selanik'ten yola çıkarılan bir fırka ile Edirne'den ona eklenen Hareket Ordusu İstanbul'u bir hafta içinde ayaklanmadan kurtarır.
Bu ordunun tertibi, kararı,sevki İstanbul'a kadar idaresi tamamı ile Mustafa Kemal'in eseridir ve her şey onun planlarına göre olmuştur.
İşte bir dahinin ilk imzası böyle gerçekleşir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar