OSMANLI'DA YABANCI POSTANELER

Yabancı postahaneler ilk önce mensup bulundukları devletin vatandaşlarının mektuplarını kabul ve sevkini yapmaktaydılar. İlerleyen zamanlarda diğer devletlerin vatandaşlarına ait olan mektup ve kolileri de almaya ve teslim etmeye başlamışlardır. Osmanlı Posta ve Telgraf Nezareti Dünya Posta Birliğine girinceye kadar bu yabancı posta şubeleri Türk vatandaşlarının yurtdışına gidecek posta işlemlerini bile yapmaya başlamışlar.

Osmanlı Devleti’nde Avusturya Postahanesi 1726 da kurulmuş ve kapatılıncaya kadar İstanbul, İzmir, Beyrut, Trabzon, İnebolu, Samsun, Giresun, Kale, İskenderun, gibi önemli merkezlerde olmak üzere 15 şube açmıştı. Avusturya postahane şubeleri masrafları çıktıktan sonra net karı 1.000.000 krona ulaşmaktaydı.

Rus Postahanesi 1799’da Türkiye’de üç postahane açmak suretiyle kurulmuş kapatılmasına kadar İstanbul, İzmir, Beyrut, Trabzon, Samsun, Giresun, Sinop, Kudüs, Yafa, Hayfa, Trablusşam, gibi önemli merkezlerde 18 postahane açmıştır.

Fransız Postahaneleri 1812’de kurulmuş Karadeniz ve Suriye sahillerinde 15 adet şube açmıştır.

İngiliz Postahaneleri 1832’de kurulmuş, kapatılmasına kadar İstanbul, İzmir, Beyrut, Bağdat ve Basra’da olmak üzere beş merkez açmıştır.

Alman Postahaneleri 1870’te kurulmuş ve İstanbul, İzmir, Beyrut, Yafa, Kudüs şehirlerinde olmak üzere beş şube açmıştır.

İtalyan Postahaneleri 1874’te kurulmuş kapatılmasına kadar İstanbul, İzmir, Yafa, Kudüs, Trablusgarp, Bingazi de olmak üzere altı postahane açmıştır. Bunlardan başka muhtelif mahallerde Yunan Postahaneleri de açılmışsa da 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nda Tesalya’da ki Osmanlı Posta Merkezleri’ni kapatılmasıyla birlikte Yunan Postahaneleri de kapatılmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar